Hitro.hr – rezervacija imena

Uplatnice

Uplatnice


Krajem 8. mjeseca sam ophodio www.hitro.hr i trudio se saznati sve informacije o pokretanju firme i rezervaciji imena. Rečeno je kako hitro.hr sad, kroz aplikaciju eTvrtka omogučava registraciju firme elektronskim putem.

Kada se sve malo bolje pročita, shvati se kako se taj elektronski put odnosi samo na hitro.hr djelatnike. Građani i dalje moraju otići do hitro.hr ureda.

I tako sam ja isprintao RZ obrazac za rezervaciju imena, ispunio ga, uplatio 10kn pristojbe i isprintao potvrdu banke kako je novac doista uplaćen.

S obzirom da nisam bio u Zagrebu, već na putu, a ionako mi je teško otići s posla da bi obišao državne šaltere, odlučio sam to sve obaviti dok sam na godišnjem.

Pokušaj prvi; 11.9.2017. sam krenuo s Murtera prema Šibeniku, ali uslijedio je Totalni Potop u Šibenskoj regiji. Okrenuo sam se na pola puta i odlučio otići sutradan.

Danas sam došao do hitro.hr-a. Morao sam djelatnici objasniti odabrano ime tvrtke, ali na to sam već i bio spreman.

Potom je odbila moju potvrdu o uplaćenih 10kn jer potvrda nije imala pečat banke. Inače, Erste banka daje ID transakcije, pa se na njihovoj stranici može provjeriti stanje transakcije. Uostalom, novac je već odavno sjeo u državni proračun.

Komentar je bio ‘Mi ne primamo elektronske transakcije jer se one ne mogu provjeriti’. Rekao sam, dobro, fućkaš 10kn, napravit ćemo uplatnice i ponovno uplatiti. Ovog puta bile su dvije. Jedna na 10kn za RH i jedna od 18,75kn za Fina-u. Potom sam poslan da to uplatim. U Fini sam i naravno u Fini ću to i uplatiti.

Red ljudi

Red

Spuštam se kat niže, a tamo tako tipična slika hrvatske birokracije. 15ak šaltera, a samo jedan radi. Međutim ni taj ne radi jer je smjena ili štoveć, pa se broje novci.

Do mene je još jedan šalter, ali taj prima samo stranke s jednom uplatnicom.

A ja imam dvije, sve skupa ni 30kn. Srećom, sa mnom u društvu je bila i mlada dama. Tako da je ona uplatila jednu te ja jednu uplatnicu.

Na moje čuđenje, te dvije uplatnice su odnijele još 5-10kn provizije. Nije problem tih par kuna. Problem je što plaćam Fini u Fini i na to mi još ta ista Fina uzme proviziju. Sad se već smijem samom sebi i razmišljam možda bi ipak bilo bolje da sam ovo otišao odraditi u Albaniji ili Rumunjskoj.

Natrag na kat iznad kako bi predao uplatnice. Sjedim i slušam par komentara kako sam ja to brzo obavio, kako oni ne primaju elektronske uplate i kako mi možda ovo ime i ne prođe.

Dobijam kopiju RZ obrasca, ali ovog puta ispunjenog od strane djelatnice (sa identičnim sadržajem) i list na kojem je prijevod jednog engleskog glagola na hrvatski. Učinjenog putem Google Translatea.

Odlazim. Sa smiješkom i čuđenjem.

Da se razumijemo, ovo je potrebna procedura samo kako bi provjerio smijem li osnovati firmu s imenom kojeg želim. Takve stvari ne bi smjele uopće zahtijevati interakciju s ljudima, a kamoli sve ovo.

0
woolrich outlet woolrich outlet online woolrich sito ufficiale doudoune moncler pas cher doudoune moncler doudoune moncler site officiel air max pas cher air max 90 pas cher nike air max pas cher air max pas cher nike tn pas cher nike air max pas cher nike tn nike tn pas cher tn pas cher louboutin pas cher chaussure louboutin pas cher louboutin soldes air max pas cher air max pas cher nike air max pas cher pjs pas cher parajumpers pas cher doudoune moncler pas cher doudoune moncler doudoune moncler site officiel moncler outlet moncler outlet online moncler sito ufficiale barbour paris barbour paris pas cher hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet tiffany outlet tiffany outlet italia air jordan air jordan pas cher jordan pas cher air jordan site officiel